Büyük Reşit Paşa Cd. No:44 Kat: 4 34111 Laleli/İstanbul/Türkiye
+902124555700

Uluslararası Coğrafya Dernekleri Buluşması

Uluslararası Coğrafya Dernekleri Buluşması

Haziran 2021’de, dünyanın önde gelen coğrafi topluluklarının birçoğunu temsil eden 28 farklı ülkeden 60’tan fazla delegenin, bu yıl Glasgow’da COP26’ya kadar olan iklim acil durumuna ilgili ve toplu tepkilerini tartışmak üzere bir toplantı gerçekleştirildi. Kraliyet Coğrafya Derneği (RGS) ve Uluslararası Coğrafya Birliği (IGU) ile ortaklaşa yapılan toplantıda, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik ortak çabalar ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri tartışıldı ve dünya genelinde iklim değişikliğinin değişen kültürel ve politik bağlamları yansıtıldı.

Toplantıda Katılımcısı Bulunan Ülkeleri Gösteren Sembolik Harita

İskoçya, iklim eyleminde küresel liderlik gösterdiğinden dolayı Kraliyet İskoç Coğrafya Derneği tarafından gerçekleştirilen bu Coğrafyacılar toplantısının merkezinde olması uygun görüldü. COP26’dan önce, yerel hedeflere ulaşmak için geniş çaplı eylemi teşvik etmek, daha az duyulanlara ses vererek eşitsizlikle mücadele etmek ve İskoçya’nın uluslararası alanda başkalarına ilham vermek, küresel liderliğini teşvik etmek için üç temel ilkeye dayanan iddialı bir programı bulunmaktadır. Uluslararası Coğrafya Topluluğu Buluşması bu programda önemli bir girişimdi. Toplantı fikrini tasarlayan RSGS CEO’su Mike Robinson, etkinlik hakkında şunları söyledi:

“İskoçya bu Kasım ayında dünya hükümetlerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Birbirimizin bakış açısını anlamak için küresel kardeş kuruluşlar ağımızı bir araya getirerek üzerimize düşeni yapmaya yardımcı olmak istedik. Daha iyi, daha fazla işbirliği yapmak ve bu kritik konuda çözüm anlayışı ve eylem taahhüdü oluşturmak için kolektif liderliğimizi kullanmak istiyoruz.”

Uluslararası Coğrafya Topluluğu Buluşması’nda, İtalya, İsrail, Rusya, Çin, İrlanda, Kolombiya ve Uganda’dan gelen delegeler iklim değişikliği konusundaki çalışmalarını tanıttı. Eğitim, araştırma ve halkın katılımı politikası olmak üzere üç ana tema içinde işbirliği içinde bu konular üzerinde fikir yürütüldü. Sonraki tartışmalar, coğrafyanın neyi doğru yaptığı ve neyi farklı yapabileceği ile ilgiliydi. Günün tartışmalarında özellikle ortaya çıkan bir konu Coğrafya biliminin, iklim değişikliğinin insani, çevresel, yerel ve küresel etkilerini daha eksiksiz bir şekilde anlamak için faydalı olan disiplinlerarası yapısıydı.

Toplantıya Katılan Coğrafyacılar (En ortada Türkiye’den tek katılımcı Prof. Dr. Barbaros GÖNENÇGİL)

Etkinlikte ayrıca birçok uluslararası konuşmacının iklim değişikliğine farklı bakış açılarını ele alan kayıt dışı katılımları da yer aldı. RSGS CEO’su Mike Robinson, bu katılımları, Coğrafyacı toplulukların iklim acil durumuyla işbirliği içinde mücadele etme sorumluluğu ve potansiyelinden bahsederek başlattı:

“Coğrafi topluluk, çok çeşitli yaklaşımlar ve görüşlerle inanılmaz bir mirasa sahiptir. Yine de, yaklaşımdaki farklılıklarımıza bakılmaksızın, ortak bilim ve coğrafya dilimiz, olumlu küresel değişimi teşvik etmek için bize güçlü bir kolektif yetenek bahşeder. Kolektif etkimiz bilgilendirmek, halka ilham vermek ve coğrafya bilimini bu küresel acil durumun çözümünde merkeze yerleştirmek için bir etki yaratabilir.”

Perthshire’dan öğrenci Ellie Kirkland izledi ve yeni nesil coğrafyacılardan bir bakış açısı verdi. COP26’ya atıfta bulunarak şunları söyledi:

Size bir yetki verdik. Bugüne kadarki en önemli uluslararası iklim konferansına 5 aydan az bir süre kaldı. Şu andan itibaren, gençlerin ve aslında tüm gezegenin, küresel ısınmayı mümkün olduğunca 1,5°C’ye yaklaştıracak siyasi iyi niyet, iddialı hedefler, somut eylemler için zorlamanız gerekiyor.

IGU Başkanı Profesör Michael Meadows etkinliği kapatırken şunları kaydetti.

“Küresel nüfus bir asrı aşkın süredir yaşanan en ciddi sağlık kriziyle karşı karşıya kalırken bile, iklim krizi hayatımızın tamamını etkiliyor. Coğrafyacılar, insan etkisi ile bağlantılı sayısız sorunu hafifletmeye yardımcı olmak için uluslararası Coğrafya Dernekleri topluluğunun geliştirebileceği türden bir işbirliği yoluyla yararlanılabilecek, kullanılması gereken öğretim ve araştırma açısından çok özel bir beceriye sahiptir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir