COP26 ve Türkiye
Türkiye, Glasgow’da ne yapacak?
Birleşmiş Milletler (BM) 26. İklim Değişikliği Konferansı (COP26) 31 Ekim’de Glasgow’da başlayacak.
Türkiye bu yıl konferansa ilk kez Paris Anlaşması’nı onaylamış bir ülke olarak katılacak.
- Konferansta hangi konular ele alınacak?
- Türkiye’den beklentiler neler olacak?
- Türkiye’nin konferanstaki amaçları neler?
BBC’den Ayşe Sayın, bu soruları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar ile Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin’e sordu.
Konferanslar nasıl geçiyor?
2008 yılından beri BM’nin iklim değişikliği konferanslarına katılan Ümit Şahin, konferanslarda genel olarak ülkelerin kendi çıkarlarını korumayı hedeflediğini fakat bunun istisnalarının da bulunduğunu anlatıyor.
Konferanslarda her kararın tüm üyelerin ortak kararıyla alınması gerekiyor. Bu nedenle tek bir ülkenin bile vetosuyla bir girişim tıkanabiliyor.
Bugüne kadarki toplam karbom salımından hangi ülkeler sorumlu?
Türkiye ne yapacak?
Peki Türkiye, bu yıl ilk defa Paris İklim Anlaşması’nı imzalamış bir ülke olarak katılacağı konferansta neler yapmayı hedefliyor?
BBC Türkçe‘ya konuşan Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’nin de Glasgow’a giderken 2053’te karbon nötr olma hedefini açıkladığını söylüyor.
“Karbon nötr” olmak, atmosfere salınan karbon ile atmosferden çekilen karbon oranının birbirine denk olması anlamına geliyor.
Sektörlere göre karbon salım miktarları
Birpınar, Türkiye’nin hedeflerini büyütmeyi planladığını da anlatıyor.
Türkiye, Paris İklim Anlaşması kapsamında diğer ülkeler gibi bir Ulusal Katkı Niyeti Beyanı vermişti.
Bu beyanda normal şartlar altında 2030’a kadar ülkedeki karbon salınımının ne kadar artacağına dair bir senaryo hazırlanıyor (referans senaryosu) ve ardından da bunun üzerinden ne kadar azaltım yapılacağı (Ulusal Katkı Niyeti) açıklanıyor.
Türkiye’ye eleştiriler
Türkiye’nin açıkladığı niyet beyanında, referans senaryosunun gerçeğin çok üstünde olması yıllardır iklim hareketinin ve uluslararası kuruluşların eleştirilerine yol açıyor.
Ülkelerin iklim politikalarını takip eden Climate Action Tracker (CAT), Türkiye’nin bu alanda “kritik derecede yetersiz” olduğunu söylüyor ve Ankara’nın daha iddialı hedefler koymasını tavsiye ediyor.
CAT’e göre tüm ülkeler Türkiye gibi hareket ederse dünyanın dört dereceden fazla ısınması kaçınılmaz.
Türkiye’nin karbon salımı miktarı ve hedefleri
Ümit Şahin, Türkiye’nin referans senaryosunda 2020 için 675 milyon ton civarında emisyon öngörüldüğünü, Türkiye’nin bunu 600 milyona indirme vaadinde bulunduğunu fakat 2020’deki emisyon miktarının, emisyon azaltımı için ciddi yatırımlar yapılmamış olmasına rağmen 500 milyon ton civarında kaldığını söylüyor.
Kaynak ve detaylar için BBC Türkçe sayfasını ziyaret edebilirsiniz: https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-59071163